Anomaloskopija

PREGLED ANOMALOSKOPOM

  • Za obavljanje anomaloskopije u našoj Ustanovi, potrebno je naručiti se na telefon 01/4693-103
  • Cijena pregleda: 300,00 kuna

Poremećaji u razlikovanju boja rijetko stvaraju probleme u svakodnevnom životu, noitekako mogu utjecati na odabir zanimanja koje zahtijeva izvrsno raspoznavanje boja – kao što su razna zanimanja u prometu (cestovni, pomorski i zračni promet), elektrotehnici i računalstvu, geologiji, rudarstvu, kemijskoj i naftnoj tehnologiji, graditeljstvu i geodeziji i nizu ostalih.

Ispitivanje kolornog vida u medicini rada je sastavni dio ispitivanja vidnih sposobnosti i u tu svrhu se standardno (rutinski) koristi Ishiara test za raspoznavanje boja koji je strogo selektivan i diskreditivan te ne u potpunosti precizan.

Za precizno određivanje kolornog vida koriste se uređaji na bazi spektrofotometrije.

Anomaloskopija (grčki: anomalos nepravilan, skopeo promatrati) jest metoda ispitivanja anomalija kolornog vida, tj. mana u raspoznavanju boja. Izvodi se na uređaju na bazi spektrofotometra (anomaloskop) metodom egalizacije (izjednačenja).

Prema kliničkoj slici, sljepoću za boje podijelili smo na potpunu i djelomičnu. Potpuna je mnogo rjeđa od djelomične. Dva glavna tipa sljepoće za boje su: teško razlučivanje crvene i zelene, te teško razlučivanje plave od žute.

Dugine boje kako ih vidi osoba s normalnim osjetom za boje

Dugine boje kako ih vidi osoba s protanopijom (poremećaj razlikovanja boja u zeleno-žuto-crvenom dijelu spektra, sa smanjenom osjetljivošću za crveno)

Dugine boje kako ih vidi osoba s deuteranopijom (poremećaj razlikovanja boja u zeleno-žuto-crvenom dijelu spektra, sa smanjenom osjetljivošću za zeleno)

Dugine boje kako ih vidi osoba s tritanopijom (slabije razlikovanje boja u plavo-žutom dijelu spektra)

Vaš sljedeći korak?

Vaš sljedeći korak? Ispunite formu i javite nam se!

Teško se uvijek odlučiti u moru opcija. Najbolje Vam možemo pomoći oko sljedećeg koraka nakon što stupimo u direktni kontakt. Ispunite kratku formu, napišite nam što Vam je potrebno i što god mislite da je važno za znati. U kratkom roku ćemo Vam se javiti i predložiti sljedeće korake.

Ispunite formu

Politiku o zaštiti osobnih podataka možete pročitati ovdje.